Odată cu Ziua Națională a României intrăm în anul dedicat sărbătorii Centenarului Marii Uniri, realizată de înaintașii noștri la 1 Decembrie 1918.
Întreaga societate civilă vine cu diferite „oferte” de evenimente prin care ni se propune să cunoaștem sau să sărbătorim într-un anumit fel acest moment istoric. Dar oare se reflectă în ele cu adevărat identitatea națională? Trăim vremuri în care pericolul îndepărtării creștinilor de Dumnezeu este la tot pasul. Frecvent au loc atacuri asupra familiei și se promovează o cultură a nonvalorilor. Binele comun nu mai este prioritar, mai ales la nivelul clasei politice, iar tinerilor le lipsește speranța unui viitor acasă.
În acest an, poate mai mult ca niciodată, să ne reamintim versurile imnului nostru național:
Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă, (…)
să reflectăm, să (re)cunoaștem semnele timpului și să nu stăm de-o parte, ci să acționăm!
Dar ce înseamnă acest lucru pentru noi, membrii Acțiunii Catolice?
Papa Francisc ne îndeamnă: “Rămâneți deschiși la realitatea care vă înconjoară. Căutați fără teamă dialogul cu cel care trăiește lângă voi, chiar și cu cel care gândește diferit, dar care, asemenea vouă, dorește pacea, dreptatea, fraternitatea. În dialog se poate proiecta un viitor împărtășit. Prin dialog construim pacea, îngrijindu-ne de toți și dialogând cu toți. (…) Fiți călători ai credinței, pentru a-i întâlni pe toți, a-i primi pe toți, a-i asculta pe toți, a-i îmbrățișa pe toți. Dragi copii, tineri și adulți din Acțiunea Catolică: mergeți, duceți-vă la toate periferiile! Mergeți, și acolo fiți Biserică, având forța Duhului Sfânt”
La ceas aniversar pentru țara noastră, Acțiunea Catolică din România vă propune trei acțiuni concrete, care se pot realiza pe parcursul acestui an, atât la nivel individual, cât și în grupurile parohiale.
- Rugați-vă neîncetat! (Tesaloniceni 5,17). Relansăm inițiativa Rugăciune pentru România și vă invităm ca, acolo unde suntem, în fiecare zi, la ora 15.00, să ne oprim și să ne rugăm pentru țara noastră. În comuniune să spunem rugăciunea “Tatăl nostru” și să îi cerem Domnului să vegheze cu grija Sa la destinul poporului nostru și să ferească inimile cetățenilor de ură, invidie şi dezbinare.
- Să ne cunoaștem valorile și istoria țării! Acțiunea Catolică din România vă va pune la dispoziție on-line resurse care vă vor ghida și vor putea fi aprofundate pe parcursul anului, iar la finalul lunii octombrie ne dorim să organizăm un Simpozion pe tema Marii Uniri
- Să fim cetățeni activi și responsabili ai comunității în care trăim! În calitate de creştini ancoraţi în realitatea veşnică a lui Dumnezeu, avem datoria de a fi responsabili față de valorile familiei și ale vieții. Ne dorim să fim constructori ai unei societăți civile bazată pe spiritualitatea familiei creștine și a binelui comun, având la bază învățăturile Magisteriului Bisericii.
Incredințăm aceste inițiative patronului nostru spiritual, sfântul Ioan Paul Al II-lea, care ne spunea în vizita sa în România (7-9 mai 1999): Românie, țară-punte între Orient și Occident, punct de răscruce între Europa centrală și cea orientală, Românie, pe care tradiția o numește cu frumosul titlu de „Grădina Maicii Domnului” (…) întemeiază-ți viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj. Vei fi națiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar și făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească și să te binecuvânteze mereu!