Insulele Filipine, Burundi, Senegalul se mobilizează, la fel cum fac Bulgaria, Albania și Spania. Mesajul ajunge până în Myanmar și China, în India și Pakistan, în Venezuela, Columbia și Mexic.
Apelul „Un minut pentru pace” face înconjurul Europei și al întregii lumi, mesaj care împlinește deja un an de la întâlnirea de la Roma dintre Papa Francisc și președintele israelit Shimon Peres și președintele palestinian Mahmoud Abbas.
Au trecut doar 12 luni de la „Invocația pentru pace” înălțată din grădinile Vaticanului (se întâmpla în 8 iunie 2014), invocație ce a atras atenția întregii lumi; și iată că astăzi, mai mult chiar decât în urmă cu un an, pacea e distrusă în atâtea regiuni ale Planetei. De aceea, Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), prezent în aproape cincizeci de țări din Europa și din lume, relansează mesajul, propunând pentru luni, 8 iunie, la orele 13, un minut de reculegere, de liniște și, pentru aceia care sunt credincioși, de rugăciune; și asta pentru că, așa cum explică pentru SIR Europa coordonatorul mondial al FIAC, argentinianul Emilio Inzaurraga, „de pace avem nevoie întotdeauna, tot așa cum avem nevoie de frățietate, de solidaritate și de rugăciune”.
O implicare cotidiană. „Conflictele sunt multe, prea multe persoane vulnerabile și fără de apărare suferă și mor. Însuși Papa Francisc ne-a amintit că «un al treilea război mondial se află în desfășurare, însă fragmentat» și că e necesară construirea păcii”.
Emilio Inzaurraga citează cuvintele Papei Francisc, la care adaugă: „Propunem în mod concret fiecărei Acțiuni Catolice să-și invite toți membrii, prietenii din alte asociații sau mișcări, de diferite confesiuni creștine, credincioșii altor religii, toate persoanele de bunăvoință să se oprească luni, 8 iunie, la orele 13, acolo unde sunt, să-și plece capul și să se roage: la serviciu, la școală, la universitate, în cartier, în familie, cu prietenii…”. De asemenea, FIAC lansează o invitație de rugăciune pentru pace în cadrul liturghiilor din ziua de duminică, 7 iunie. „A te ruga lunea, în ziua în care începe săptămâna în multe țări ale lumii e un semn că suntem chemați în fiecare zi să fim generatori de pace, la nivel personal, în familie, în comunitatea creștină”, adaugă Inzaurraga.
Ajutorul dat de platformele de socializare internautică. FIAC-ului i s-a alăturat o altă mișcare internațională semnificativă, și anume, UMOFC (Uniunea Mondială a Organizațiilor Feminine Catolice). Inițiativa de reculegere circulă în mod tradițional din vorbă în vorbă, dar se răspândește și mai mult prin intermediul internetului, în special prin platformele Facebook și Twitter. Anul trecut, cu două zile înainte de întâlnirea-eveniment dintre Bergoglio, Peres și Abbas, FIAC inițiase „minutul de rugăciune”. În câteva ore pe pagina Facebook au fost mai mult de 10.000 de „like-uri”. De această dată se încearcă răspândirea mesajului și mai mult, prin traducerea mesajului și în limbi precum ucraineana, rusa, albaneza, româna în Europa, kirundi și wolof în Africa, arabă, ebraică, urdu, tagalos și birmană în Asia, pe lângă traducerile obișnuite în limbile italiană, engleză, franceză, poloneză, spaniolă, germană. Maria Grazia Tibaldi, reprezentantă a secretariatului FIAC, cu sediul la Roma, explică: „În diferitele țări în care suntem prezenți, din toate continentele, propunerea se răspândește de jos. Se implică laicii, preoții, persoanele consacrate, episcopii. O mare contribuție vine din partea parohiilor. În plus, există mijloacele de comunicare și de socializare. În acest sens, Facebook-ul este de mare ajutor”.
Dinspre Țara Sfântă spre Ucraina. Țara Sfântă, marcată de tensiuni politice și religioase, se implică în primul rând. Episcopul din Nazaret a asigurat implicarea comunităților locale. Restul Asiei, de asemenea, oferă surprize: „În Pakistan – explică membrii FIAC – l-am contactat pe Paul Bhatti pentru traducerea în urdu și pentru implicarea catolicilor care văd în fratele lor, Shabhaz, un martor martir al dialogului și al luptei non-violente pentru dreptul la libertatea religioasă ca o cale pentru pace”. Între timp s-au alăturat și Insulele Filipine cu traducerea în tagalos (v. Apostolatul Laicilor). În China avem o congregație religioasă foarte activă la Xian, precum și diecezele vecine. În America Latină mobilizarea e în creștere cu implicări asumate deja în Columbia, Mexic, Peru, în vreme ce în Argentina Papei Francisc există o susținere oficială din partea Conferinței Episcopale. Dinspre continentul african s-au alăturat grupurile FIAC și comunitățile din Senegal, Burundi, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Rwanda, Kenya. Semnificative sunt, de asemenea, experiențele europene, începând cu Ucraina, marcată de conflicte în partea sa orientală și continuând cu grupurile FIAC din România, Bulgaria, Spania, Polonia, Albania. La acestea se adaugă și Bosnia-Herțegovina, care în 6 iunie îl așteaptă pe Papa însoțit de cuvântul său de pace.
Traducere din limba italiană de Monica Omilescu
http://azionecattolica.it/fiac-un-minuto-la-pace