Sfântul Părinte Papa Francisc a promulgat azi decretul de recunoaștere a miracolului atribuit Venerabilei Armida Barelli, acesta fiind ultimul pas în vederea beatificării.
Armida Barelli este o figură emblematică a începutului secolului XX în Italia, a fondat Tineretul Catolic Feminin din Milano (Acțiunea Catolică). În 1918, la invitația Papei Benedict al XV-lea, a răspândit organziația în întreaga Italie, având o contribuție remarcabilă, pentru timpul său, în promovarea apostolatului laical.
Drumul de sfințenie parcurs de Armida Barelii este un exemplu și o încurajare pentru toți cei care suntem implicați în Acțiunea Catolică și nu numai.
„Împărăția lui Dumnezeu trebuie să fie, pentru noi toți, pasiunea noastră și scopul tuturor eforturilor noastre.” (Armida Barelli)
Scurtă biografie* Armida Barelli
Scurtă biografie* Armida Barelli
Milano, 1 decembrie 1882 – Marzio (Varese), 15 august 1952
Născută într-o familie burgheză, a studiat la un colegiu elveţian. După ce s-a întors la Milano, l-a cunoscut pe părintele Agostino Gemelli, împreună cu care a început o colaborare ce va dura întreaga viață. În 1918 a întemeiat Tineretul Feminin Catolic Milanez, fiind chemată la această misiune de cardinalul Ferrari. Experiența pozitivă de la Milano l-a determinat pe Papa Benedict al XV-lea să-i încredințeze aceeași misiune pentru toate diecezele italiene și să o trimită „nu ca învăţătoare între eleve, ci ca soră între surori”, pentru ca tinerele să devină conștiente de identitatea lor creștină și să descopere demnitatea lor de femei. A devenit sora mai mare.
În 1919 a întemeiat Institutul secular al Misionarelor regalității lui Cristos și Opera regalității Domnului nostru Isus Cristos pentru răspândirea liturgiei. În 1921 a făcut parte din grupul de fondatori ai Universităţii Catolice „Sacro Cuore”, devenind „casiera” de neînlocuit a instituției. A organizat simpozioane, pelerinaje, săptămâni ale purităţii, săptămâni sociale şi activităţi pentru misiuni. A participat la congrese internaţionale. La căderea regimului fascist, și-a adus o contribuție prețioasă la inserarea în viaţa politică a femeilor, care au votat pentru prima dată.
Deschiderea ei către lume a fost extraordinară și își avea originea în viaţa sa mistică, prin care a perceput marele potenţial al credinţei şi misiunii Bisericii. În acest sens a fost hotărâtor şi concret sprijinul Tineretului Feminin pentru înființarea Institutului Benedict al XV-lea în China, din care avea să ia ființă o congregaţie religioasă feminină chineză, activă şi astăzi.
În 1946, Pius al XII-lea a numit-o pe Armida Barelli vicepreşedinte general al Acţiunii Catolice. În 1949 s-a îmbolnăvit de paralizie bulbară, care avea să-i aducă apoi moartea.
A fost declarată venerabilă la 1 iunie 2007.
*Traducere biografie: Cristina Grigore