Armida Barelli va fi ridicată la cinstea altarelor

„Împărăția lui Dumnezeu trebuie să fie, pentru noi toți, pasiunea noastră și scopul tuturor eforturilor noastre.” (Armida Barelli)

Scurtă biografie* Armida Barelli

 

Scurtă biografie* Armida Barelli

Milano, 1 decembrie 1882 – Marzio (Varese), 15 august 1952

Născută într-o familie burgheză, a studiat la un colegiu elveţian. După ce s-a întors la Milano, l-a cunoscut pe părintele Agostino Gemelli, împreună cu care a început o colaborare ce va dura întreaga viață. În 1918 a întemeiat Tineretul Feminin Catolic Milanez, fiind chemată la această misiune de cardinalul Ferrari. Experiența pozitivă de la Milano l-a determinat pe Papa Benedict al XV-lea să-i încredințeze aceeași misiune pentru toate diecezele italiene și să o trimită „nu ca învăţătoare între eleve, ci ca soră între surori”, pentru ca tinerele să devină conștiente de identitatea lor creștină și să descopere demnitatea lor de femei. A devenit sora mai mare.

În 1919 a întemeiat Institutul secular al Misionarelor regalității lui Cristos și Opera regalității Domnului nostru Isus Cristos pentru răspândirea liturgiei. În 1921 a făcut parte din grupul de fondatori ai Universităţii Catolice „Sacro Cuore”, devenind „casiera” de neînlocuit a instituției. A organizat simpozioane, pelerinaje, săptămâni ale purităţii, săptămâni sociale şi activităţi pentru misiuni. A participat la congrese internaţionale. La căderea regimului fascist, și-a adus o contribuție prețioasă la inserarea în viaţa politică a femeilor, care au votat pentru prima dată.

Deschiderea ei către lume a fost extraordinară și își avea originea în viaţa sa mistică, prin care a perceput marele potenţial al credinţei şi misiunii Bisericii. În acest sens a fost hotărâtor şi concret sprijinul Tineretului Feminin pentru înființarea Institutului Benedict al XV-lea în China, din care avea să ia ființă o congregaţie religioasă feminină chineză, activă şi astăzi.

În 1946, Pius al XII-lea a numit-o pe Armida Barelli vicepreşedinte general al Acţiunii Catolice. În 1949 s-a îmbolnăvit de paralizie bulbară, care avea să-i aducă apoi moartea.

A fost declarată venerabilă la 1 iunie 2007.

*Traducere biografie: Cristina Grigore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *