În perioada 18-25 august 2019 s-a desfășurat în România, a V-a întâlnire din cadrul proiectului OWLS, OPPORTUNITY+WILLINGNESS+LEARNING=SUCCESS un proiect rod al parteneriatului între Acțiunea Catolică din Malta, Italia și România. La eveniment au participat și doi tineri din Țara Sfântă – Nazaret implicați în proiectul internațional #weareOne.
O parte dintre participanți au ajuns la Cluj, unde au avut ocazia să întâlnească tinerii din ASTRU Cluj și să cunoască mai multe despre oraș, Biserică și realitatea locală a tinerilor. Participanții au călătorit spre Iași, bucurându-se de frumusețile țării noastre. Ajunși la Iași, la Centrul Xaverianum, care a găzduit această activitate, au avut ocazia să se întâlnească cu toți participanții implicați în proiect.
Prima zi a început cu sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al ACRO, alături de pr. Reuben Gauci, asistentul spiritual al ŻAK Malta, în capela Centrului Xaverianum din Iași. Au urmat sesiunile introductive: prezentarea proiectului și a programului acestor zile. Dimineața s-a încheiat cu o activitate de cunoaștere, în cadrul căreia au împărtășit experiențele de viață, și în Acțiunea Catolică, mulțumindu-i Domnului la final pentru toate persoanele care le-au călăuzit pașii, dar și pentru persoanele care se lasă călăuzite. Sesiunea de după amiază, coordonată de Codruta Fernea, secretarul general ACRO, a avut ca finalitate creionarea portretelor tinerilor din Acțiunea Catolică, cu vârste cuprinse între 12 și 30 de ani. Discuțiile pe fiecare grupa de vârstă au fost construite în jurul a cinci aspecte: ce gândesc tinerii, ce simt, ce fac, încotro se îndreaptă și pe cine urmează. În cadrul plenarei, participanții au împărtășit concluziile discuțiilor, evidențiindu-se faptul că toți tinerii au mare nevoie să fie însoțiți în parcursul lor de viață, în mod particular liderii și responsabilii, de a căror implicare, dar și mod de viață depinde tipul de model pe care îl oferă celor mai mici. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară, urmată de o serată internațională, în cadrul căreia participanții au împărtășit specialități culinare și tradițiile țărilor din care provin.
A doua zi a început cu rugăciunea de dimineață pregătită de participanții italieni care ne-au invitat să vedem lucrurile mici și nesemnificative din viața noastră, dar care sunt așa de importante pentru Dumnezeu. A urmat apoi evaluarea zilei anterioare iar apoi ne-am concentrat asupra proiectelor, schimburilor de tineret și a programului Erasmus+. Coordonați de Codruța Fernea – secretarul general al Acțiunii Catolice din România am aflat mai multe despre ce înseamnă să realizezi un proiect de succes și care sunt ingredientele esențiale. În cursul după-amiezii participanții au avut ocazia să lucreze în mod concret pe trei idei de proiecte și astfel să pună în practică cele învățate în cursul dimineții. Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, urmată de evaluarea zilei și o plimbare prin parcul Copou.
A treia zi, după rugăciunea de dimineață și câteva exerciții de înviorare a urmat o sesiune care ne-a lărgit orizonturile în ceea ce privește oportunitățile de finanțare dar și despre tot ceea ce înseamnă programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Participanții au avut ocazia să împărtășească unii altora metodele creative prin care reușesc să strângă banii necesari pentru dezvoltarea activităților la nivel local și diecezan, dar și național. De asemenea, participanții au identificat motivația pentru care ei donează și au explorat modalități prin care pot prezenta Acțiunea Catolică ca un proiect pe care oricine și-ar dori să îl susțină. Dupăamiaza zilei participanții au avut ocazia să se bucurie de frumusețile orașului Iași într-un tur ghidat condus de unul din participanții români- Gabriel Măriut. Seara, toți participanții au fost la Sfânta Liturghie a hramului Catedralei din Iași “Sfânta Maria Regină” și au avut bucuria să îi salute pe Episcopii Diecezei de Iași, în special pe PS Iosif Păuleț.
Ultima zi a fost dedicată finalizării proiectelor concepute în zilele anterioare și a perfectării acestora ținând cont de toate informațiile și cunoștințele acumulate pe parcursul atelierelor desfășurare în cadrul întâlnirii și a prezentării acestora. A urmat apoi un atelier în cadrul căruia s-au prezentat toate inițiativele la nivel internațional ale Acțiunii Catolice și modul în care tinerii se pot implica. După-amiaza zilei a fost dedicată evaluării. La finalul acesteia, participanții au participat la Sfânta Liturghie, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru tot ceea ce au trăit în aceste zile, pentru prieteniile legate și pentru visele de a construi împreună Acțiunea Catolică.
















Pentru mine, participarea la a 5-a etapă a proiectului OWLS, la Iași, a reprezentat a doua experiență de acest fel, după cea din octombrie 2018, de la Roma. A fost o bucurie să întâlnesc din nou tineri din Acțiunea Catolică din alte țări, dornici să învețe, să experimenteze și să împărtășească din ceea ce fac și sunt. Am învățat mai multe despre managementul proiectelor și de ce important să trecem prin toate etapele care țin de scrierea și implementarea unui proiect. Foarte utile au fost și informațiile despre posibilele surse de finanțare pentru proiectele pe care le desfășurăm în asociațiile noastre, de la cele mai simple strângeri de fonduri, până la scrierea de proiecte pentru Erasmus+. La fel de importante au fost momentele de natură spirituală, dar și de cunoaștere și autocunoaștere, cum a fost unul dintre ateliere la care am încercat, în grupul nostru, să trasăm identitatea tânărului cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, pornind de la întrebări precum „Ce simte?”, „Ce gândește?”, „Ce face?”, „Pe cine urmează?”, „Încotro se îndreaptă?”. Momentele de rugăciune au fost speciale, pentru că mereu erau pregătite de câte un alt grup, iar prin participarea la Sfânta Liturghie a hramului Catedralei din Iași, am primit binecuvântarea și încurajarea noului episcop al Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț. Sper să existe din ce în ce mai multe proiecte de acest tip și cât mai mulți tineri să își dorească să participe, lăsându-se interogați de întrebările care dau sens tinereții lor. Mulțumesc pentru oportunitatea de a participa!
Alexandra
participant
Pentru mine OWLS a fost mai mult decât un proiect. A fost o ocazie de a învăța mai multe despre familia din care fac parte: Acțiunea Catolică. Nu m-am așteptat ca, într-un timp atât de scurt, să cunosc oameni pasionați de Acțiunea Catolică, dornici să cunoască și să se implice mai mult. M-a impresionat interesul cu care ne puneam unii altora întrebări legate de activitatea pe care o desfășurăm în organizațiile din care facem parte. Schimbul de experiențe a fost puternic și prieteniile pe care le-am legat vor dura mult. Abia aștept să lucrez mai mult cu cei pe care i-am întâlnit în aceste zile.
Teodora
participant
OWLS 5 a fost o experiență de neuitat. Atmosfera grupului a fost bună pentru a învăța lucruri noi legate de planificarea şi aplicarea unui proiect și de strângere de fonduri. Oamenii au fost minunați, plini de viață şi de idei. Am avut discuții fantastice legate de proiecte, toți fiind pe aceeaşi lungime de undă. Am plecat acasă cu multe idei şi planuri pe care abia aştept să le prezint în organizația mea.
Laurentiu
participant
Pentru mine a fost a doua experienţă de participare la acest proiect, după ce am participat anul trecut la întâlnirea OWLS 3, la Roma. Experienţa trăită la această întâlnire internaţională, OWLS 5, a fost una deosebită, pornind de la căminul Xaverianum, locul frumos unde aceasta întâlnire a avut loc, de la oraşul Iaşi, o adevărată capitală istorică a României şi pană la participanţii şi organizatorii care au făcut ca zilele petrecute împreună să fie zile extraordinare. Lucrurile învăţate despre felul în care poţi face un proiect, cum îl poţi implementa şi cum poţi obţine o finanţare pentru activităţi au adus un plus faţă de ceea ce ştiam. Faptul că şi cei prezenţi, veniţi din ţări diferite, au împărtășit din felul cum ei se organizează şi cum gândesc activităţile pe care le vor face a fost un lucru folositor pentru mine. Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru a organiza o întâlnire grozavă.
Gabriel
participant
OWLS 5 a fost prima mea experiență la nivel internațional și a fost de neuitat. Nu mă puteam aștepta la asemenea activități. A fost interesant să ascult și să văd realități din alte locuri. Am învățat multe lucruri în legătură cu planificarea și organizarea unui proiect, strângerea de fonduri, proiectele Erasmus+ și despre FIAC. Nu voi uita un lucru important, la baza unui proiect stă întotdeauna comunicarea și munca în echipă. Am învățat multe lucruri utile care mă vor ajuta în activitatea mea și pe care abia aștept să le realizez.
Silvia
participant
Întotdeauna experiențele internaționale au fost inedite și m-au îmbogățit. Bucuria de a împărtăși cu ceilalți mă ajută să cresc. Acest lucru l-am trăit și eu în aceste zile petrecute în compania unor tineri, care cred în Acțiunea Catolică, și pentru mulți dintre ei AC este un stil de viață. Nivelul internațional oferă o oportunitate deosebită membrilor asociațiilor locale să cunoască alte realități ale Acțiunii Catolice din Europa, și chiar din lumea întreagă. La OWLS 5 am simțit din nou că barierele lingvistice și culturale se pot transforma în oportunități, creând astfel ocazii de a cunoaște mai bine unele persoane. Nivelul internațional oferă astfel o oportunitate deosebită de a putea împărtăși din experiențele trăite. Informațiile primite în cadrul sesiunilor de formare și de lucru mi-au deschis orizontul cât privește oportunitățile de finanțare existente pentru tineri, prin programul Erasmus+. În aceste zile, am văzut cum tinerii sunt o mare resursă pentru Biserică și societate, în primul rând pentru că își doresc un parcurs formativ, caută persoane care să îi însoțească, vor să fie tineri activi. Proiectul s-a încheiat, însă misiunea noastră continuă! Mulțumesc Domnului pentru că mi-a oferit această oportunitate și tuturor celor care au muncit pentru realizarea și implementarea acestui proiect! Felicitări și multe binecuvântări!
Adriana
participant
Pentru mine, a doua experiență OWLS a fost ca un imbold pentru planificarea activităților viitoare în cadrul asociației din care fac parte. Am învățat că trebuie să ne planificăm proiectele din timp, că nu trebuie să facem activități doar de dragul de a le face, ci să ne gândim la ce rezultat vor aduce ele, iar ca activitățile să aibă succes, ele trebuie să ne stimuleze imaginația și să fie mai puțin plictisitoare. Tot pentru un randament optim, este bine ca după fiecare activitate să analizăm dacă rezultatul e cel așteptat. În cadrul proiectului OWLS 5 s-a vorbit și despre strângerile de fonduri care pot fi asociate cu o relație de prietenie (FRIEND: Fun, Relationship, Innovation, Euros, Network, Dialogue), dar cel mai important este să mulțumești pentru ceea ce ai primit. Un aspect mi-a rămas în minte și anume: cel mai mare donator este Dumnezeu. Participarea la astfel de proiecte te fac mai responsabil, te ajută să comunici, să lucrezi în grup, să-ți faci prieteni, să înțelegi diferite temperamente. Un mare mulțumesc pentru că mi s-a oferit oportunitatea de a participa la acest proiect realizat din inimă!
Andreea
participant
Coordonarea acestui proiect internațional a fost o provocare pentru mine încă de la început, mai ales datorită faptului că știam că este nevoie de mult timp și disponibilitatea de a lucra în timp real alături de o echipă internațională. M-am bucurat să pot oferi tinerilor implicați din Italia, Malta și România, puțin din tot ce am primit și eu la rândul meu în toți acești ani petrecuți în Acțiunea Catolică. Deschiderea spre a-l cunoaște pe celălalt, comunicarea, lucrul în echipă, dezvoltarea integrală – umană și spirituală, sunt doar câteva din ingredientele care fac Acțiunea Catolică un loc în care orice tânăr, dacă ar cunoaște, și-ar dori să facă parte din și sper că prin acest proiect am reușit să transmitem acest lucru. Sunt întâlniri, experiențe, oameni care ne marchează parcursul vieții și ne fac să creștem și să înțelegem că ceea ce căutăm în această viață: frumosul, pacea, fericirea nu le găsim într-un loc anume ci pe parcursul călătoriei spre El.
Codruta
coordonator proiect