Tineri din Acţiunea Catolică – chemaţi să mărturisim

“Tineri din Acţiunea Catolică – chemaţi să mărturisim” este tema seminarului tinerilor din Acţiunea Catolică care s-a desfăşurat în aceste zile la Cluj-Napoca, în România.

La Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului în 2015 cu tema “Share” au fost prezenţi tineri din Romania, Malta, Italia, Spania, Bulgaria si Moldova. Tinerii au avut ocazia să aprofundeze Exortaţia Apostolică „Evangelii Gaudium” şi Enciclica „Laudato Si’” în perspectiva definirii unor angajamente comune ale tinerilor din Acţiunea Catolică pentru o Biserica “ce iese în lume” în Europa.

Propunerea Acţiunii Catolice – subliniază Codruţa Fernea, responsabil Departamentul de coordonare a tinerilor din cadrul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice şi reprezentant Share FAITH în programul Cluj-Napoca – Capitală Europeană a Tineretului şi gazda întâlniri ne-a îndemnat să devenim mărturisitori plini de bucurie ai întâlnirii cu Domnul şi cu semenii şi să îl vestim cu iubire şi curaj. Din postura de tineri ai Europei suntem chemaţi să promovăm o cultură a interacţiunii şi a dialogului, o perspectivă convergentă asupra datoriei de a ne îngriji de casa noastră comună şi de a păşi în sintonie cu cei mai săraci, deschizând ochii la toate tipurile de sărăcie întâlnite în cei de vârsta noastră, tovarăşi de viaţă şi de strada, prin care să deschidem punţi de solidaritate să deschidă Europa lumii, începând de la Orientul Mijlociu şi de la Ţara Sfântă.

Departamentul de coordonare a tinerilor din cadrul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice s-a constituit în mod oficial în anul 2005, la încheierea unui parcurs început în anul 1998, odată cu prima întâlnire europeană a tinerilor din Acţiunea Catolică, a cărei gazdă a fost chiar Romania. În prezent, aproximativ 40 de ţări din Europa, America, Africa şi Asia au un sector de tineret în cadrul Acţiunii Catolice. La nivel internaţional pentru promovarea diferitelor iniţiative se folosesc reţelelor sociale ca şi canale de comunicare şi precum şi înfrăţirile între asociaţiile naţionale învecinate, prevăzând evenimente comune specifice pentru tineri în cadrul întâlnirilor continentale ale asociaţiilor aderente la Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice.

***

Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC) a organizat în perioada 12-16 noiembrie 2015 seminarul „Tineri din Acţiunea Catolică- chemaţi să mărturisim”. Capitala Europeană  a Tineretului  din 2015, Cluj Napoca, a găzduit pe parcursul acestor zile tineri din România, Malta, Spania, Italia, Bulgaria şi Republica Moldova.

În deschiderea oficială a evenimentul PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla ne-a invitat să fim mărturisitori ai lui Cristos în această lume prin iubire şi milostivire.  Apoi, Maria Grazia Tibaldi, secretara FIAC a accentual faptul că este foarte importantă această întâlnire la Cluj-Napoca, mai ales că primele întâlniri de tineret ale Acţiunii Catolice internaţionale s-au desfăşurat în România. De asemenea, a subliniat faptul că Papa Francisc îşi doreşte o Biserică în ieşire spre lume, o Biserică care dialoghează cu lumea, o Biserică care este în misiune, o Biserică pe care noi ca şi  Acţiune Catolică suntem chemaţi să o slujim în cotidian.  Apoi s-a dat citire mesajului transmis de Emilio Inzauraga, coordonatorul FIAC şi a mesajului transmis de Anca Frona, preşedintele Acţiunii Catolice din România

În prima parte a seminarului, Asistentul spiritual general din România, părintele Felix Roca, ne-a vorbit despre exortaţia apostolică „Evangelii gaudium”. Accentul s-a pus pe expectanţele Sfântului Părinte Francisc cu privire la misiunea tinerilor din Acţiunea Catolică pe care-i îndeamnă să trăiască prin evanghelizare valorile creştine autentice. In cadrul dezbaterilor, participanţii au discutat despre modul în care ar trebui sa fie biserica în ieşire misionară, cum ar trebui Acţiunea Catolică să fie simbolul bisericii în ieşire şi au conturat profilul de identitate al tânărului evanghelizator din Acţiunea Catolică însufleţit de bucurie. Astfel, tinerii au subliniat importanţa exemplelor de trăire misionară oferite de biserică, urmând ca laicii să reprezinte modele de trăire a bucuriei evanghelizării. Tânărul din Acţiunea Catolică a fost descris ca fiind o persoană empatică şi deschisă pentru a-i ajuta pe cei marginalizaţi.

Episciscopul Virgil Bercea, responsabil pentru tinerii din România, ne-a vorbit despre semnificaţia pentru tinerii din Europa a Scrisorii enciclice „Laudato si”. Preasfinţitul ne-a transmis mesajul principal al scrisorii enciclice şi anume, faptul ca toţi trebuie să avem grijă de mediul care ne înconjoară, de creaţia lui Dumnezeu şi să avem grijă de oameni ca toţi să trăim bine, nu singuri sau în grupuri.

Pentru o conturare a identităţii Acţiunii Catolice, participanţii au realizat filmuleţe prin care au prezentat scopul acesteia şi cum ar prezenta asociaţia altor tineri. Creativitatea echipelor s-a văzut la finalul zilei prin vizionarea materialelor video şi a discuţiilor despre procesul de realizare a acestuia. Tinerii au reuşit să depăşească barierele lingvistice pentru îndeplinirea sarcinii unindu-şi punctele de vedere pentru buna realizare a activităţii.

În cadrul seminarului, tinerii din ţările participante şi-au prezentat ascociaţiile din care fac parte. Punctul comun al acestor prezentări a fost faptul că, deşi toţi provenim din diferite ţări, cu diferite limbi, obiceiuri, valorile şi scopurile Acţiunii Catolice sunt aceleaşi.

În ultima zi din cadrul semniarului, particianţii au vizitat Clujul şi Salina Turda. Aceştia au cunoscut istoria oraşului şi au descoperit frumuseţea culturală a României.

În urma participării în cadrul seminarului organizat de FIAC, tinerii participanţi şi-au propus să împărtăşească experienţa trăită cu membri Acţiunii Catolice din ţara lor şi şi-au propus să răspândească mesajul evanghelic şi să-l trăiască într-un mod autentic.

Vitalie Lotca

consilier naţional sector tineri Acţiunea Catolică din România

***

Mesaj de salut adresat participanților la cursul
“Acțiunea Catolica Tineri in Europa – chemaţi să mărturisim”

Emilio Inzaurraga
Coordonator al Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice

Dragi tineri,
Ce încântare să puteţi participa la această întâlnire, care cu siguranţă va fi o experienţă de credinţă, de comuniune religioasă, ce propune o reînnoire a vocaţiei şi a spiritului misionar prin punerea lui Isus în centrul existenţei noastre.

Voi cu siguranţă aţi experimentat: Isus este cel mai bun prieten şi asta e secretul cel mai mare al creştinului.

Un prieten
care se dăruieşte (până la sacrificiul suprem)
care este aproape (întotdeauna alături de noi, dispus să asculte, să încurajeze, să însufleţească)
care este solidar (atent la nevoile noastre)
care este milostiv (nu se satură niciodată să consoleze, să aline, să ierte)

Această prietenie o experimentăm atât în viaţa comunitară, cât şi în grupurile noastre, în dieceza, în parohie şi se concretizează în deschiderea noastră spre interacţiunea cu ceilalţi, trăind şi mărturisind Vestea cea Bună în oraşele noastre, în viaţa cotidiană, în cartierele noastre, în familie, la locul de muncă şi de studiu, în realitatea socială şi politică, într-o optică misionară.

A fi tineri înseamnă de asemenea a avea mari idealuri, a căuta împreună (nu singuri) adevărata fericire; fericirea care se naşte din eforturile noastre de a lupta pentru o societate mai fraternă, mai dreaptă, mai solidară, care caută binele comun şi este educată să încurajeze exprimarea propriilor talente şi asumarea propriilor responsabilităţi, care ne încurajează să ne iubim unii pe alţii după modelul lui Cristos. Să fim mărturisitori ai lui Cristos prin care Iubirea Sa să ajungă la toţi. Suntem prieteni ai lui Isus, iar aceasta prietenie presupune o dorinţă de ieşi din comoditatea prieteniilor consolidate pentru a ne face prieteni noi, pe care să îi molipsim de iubirea lui Cristos. Sunt mulţi tineri care au nevoie de mărturia voastră!

În aceste zile împreună împărţiţi lucruri importante: timpul, viaţa, momentele de rugăciune, Euharistia, proiectele, prietenia şi propria vocaţie laicală în Acţiunea Catolică; o Acţiune Catolica ce îşi doreşte să fie şcoală de viaţă şi de sfinţenie, care îşi propune să rămână în permanentă deschidere misionară, să contribuie la dezvoltarea umană şi spirituală a tuturor tinerilor şi alături de pastorii spirituali să înainteze în credinţă. Înaintaţi în această misiune fără frica! Aveţi curajul şi forţa să fiţi purtători de compasiune şi de pace!

Dumnezeu să vă însoţească şi să vă binecuvânteze! Sfânta Fecioara să vă protejeze!
Prietenii noştri din cer sunt mărturia de necontestat că merită să îl urmezi pe Cristos.
Mă rog pentru voi, pentru Acţiunea Catolică din fiecare ţară şi pentru rodnicia acestei întâlniri.

Vă îmbrăţişez în numele întregului Secretariat FIAC.
Lăudat să fie Isus!

***

Mesaj de salut adresat participanților la cursul
“Acțiunea Catolica Tineri in Europa – chemaţi să mărturisim”

Anca Frona
Preşedinte Acţiunea Catolică din România

Dragi prieteni,

Chiar dacă fizic nu am putut fi prezentă cu voi in aceste zile, vă transmit un cordial Bun venit! din partea Acţiunii Catolice din România precum şi urarea de Spor la muncă!, în aceste zile când v-aţi reunit aici la Cluj, delegaţii de tineri din diverse ţări europene pentru a proiecta viitorul Acţiunii Catolice sector Tineri, dar şi pentru a trăi împreună o experienţă de comuniune, ascultare şi de mărturie a Evangheliei.

Salut cu drag pe fiecare participant în parte, venit din Malta, Italia, Spania, Bulgaria, Republica Moldova, Polonia şi România. Cu siguranţă această activitate de la Cluj va fi o ocazie potrivită de a reflecta împreună cum pot fi tinerii din Acţiunea Catolică acea prezenţă∕mărturie vie de care Biserica, dar şi Europ a- lumea are atâta nevoie. Este nevoie de a reînnoi Acţiunea Catolică, de a o adapta exigenţelor timpului, punând în valoare∕scoţând în evidenţă carisma acestei asociaţii, care este cu adevărat o bogăţie pentru Biserică şi lumea contemporană.

De asemenea gândul meu cordial se îndreaptă şi spre organizatorii acestei întâlniri – Forumul Internațional al Acţiunii Catolice, departamentul tineri – reprezentat de coordonatorul său, d-ra Codruţa Fernea, căreia doresc să-i adresez mulţumirile mele publice atât pentru munca pe care o desfăşoară ca secretar general ACRO, la nivel local, cât şi pentru prestaţia şi munca sa la nivel internaţional. Un salut deosebit doresc să-i adresez Mariei Grazia, secretara FIAC, care este un adevărat prieten al Acţiunii Catolice din România, susţinându-i mereu parcursul încă de la începuturile sale.

Încredinţăm aceste zile sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul Acţiunii Catolice din România, precum şi sfinţilor şi fericiţilor Acţiunii Catolice, cerându-le mijlocirea în a ne însoţi, susţine şi proteja în activităţile noastre.

Vă doresc tuturor zile rodnice!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *