2022 Roma – Întâlnirea Mondială a Familiilor

2022 Roma – Întâlnirea Mondială a Familiilor

Iubirea familială, vocație și cale de sfințenie este tema propusă de Papa Francisc pentru cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care a avut loc în perioada 21-24 iunie a.c la Roma.

Pentru noi, Adriana și Nicolae, o familie nou întemeiată, oportunitea de a participa la acest eveniment, a X-a ediție a Întâlnirii Mondiale a Familiilor  a fost o binecuvântare, un cadou de nuntă. Cu această ocazie mulțumim Forumului Internațional al Acțiunii Catolice care ne-a oferit această ocazie, de a putea fi și noi prezenți alături de familiile din întreaga lume.

Eu am avut mai multe ocazii de a îl întâlni pe sfântul Părinte, însă, acum a fost diferit, pentru că nu mai eram singură, îl aveam alături pe Nicolae, soțul meu. A fost o bucurie enormă ca împreună să fim acolo, să-l salutăm și să îi ascultăm cuvintele încurajatoare la sfânta Liturghie de sâmbătă seara și duminică la Rugăciunea Angelus.

Am început acest parcurs cunoscând mai îndeaproape pe Emilio Inzaurraga și Claudia Carbajal de Inzaurraga din Argentina (persoane implicate în FIAC). Am putut observa la ei în timpul petrecut împreună grija reciprocă, sprijinul și gesturile de afecțiune, ținutul de mână, privirea blândă, acestea le-am regăsit la ei chiar dacă au peste 30 de ani de căsătorie. În același timp, ei sunt un exemplu prin implicarea în biserica locală, în Acțiunea Catolică, dar și în munca pe care o depun ca și consilieri ai Dicasterului pentru Laici.

Zilele petrecute în Aula Paul al VI-lea și în Bazilica Sfântul Petru alături de sute de familii au creat o imagine deosebită, care a rămas în inimile noastre. Bărbați, femei, copii, toți împreună pentru a sărbători familia! Aici, am cunoscut experințe din viața de familie; viața de credință, greutățile întâmpinate de către soți, pierderea copiilor, iertarea aproapeului, educația copiilor, grija față de persoanele în vârstă, față de cei marginalizați și abuzați.

Căsătoria este un proiect al lui Dumnezeu și cale de sfințenie, da, sfințenia se regăsește în viața de familie, prin iubirea pe care și-o poartă soții, prin iubirea față de copii și față de membrii familiei lărgite, Iubirea nu este un sentiment, este ceva ce se construiește mereu. Cristos, autorul iubirii ne ajută în acest „proiect”, El ne vine în întâmpinare cu sacramentul căsătorie. În familie crucea este mereu prezentă, însă după cruce vine Învierea. Acest lucru l-am descoperit și noi în aceste zile prin persoanele care au avut curajul să ne împărtășească cum au purtat ei „crucea” de-a lungul vieții, dar și momentul mult așteptat al Învierii.

Familiile nu pot fi lăsate singure, ele trebuie să fie parte din comunitate, mai ales în această societate secularizată, pentru a putea fi un ambasador al Bisericii în ieșire. În această misiune familia nu este singură, este însoțită de păstori.

Ne-am bucurat ca seara de vineri să o petrecem în parohia „Sfântul Barnaba” din Roma, unde împreună cu comunitatea ne-am unit în rugăciune și am trăit un moment de comuniune. O familie din parohie a dat mărtuire, împărtășindu-ne astfel despre faptul că comunitatea și Acțiunea Catolică au fost mereu pentru ei o a doua familie. Ca și familie mereu au oferit ajutorul lor în comunitate ca educatori pentru copii și animatori la grupul de familii.

Alături de noi în aceste zile au fost și patronii acestei întâlniri, sfinți și venerabili care au făcut ca viața de  să nu fie doar una bună, ci una sfântă. Ne încredințăm lor și îi rugăm să mijlocească pentru fiecare dintre noi pentru a trăi sfințenia încă de pe pământ.

Adriana și Nicolae Mardare

May be an image of 8 people, people standing and outdoors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *