An asociativ 2022 – 2023:„Înaintează în larg, Acțiune Catolică! Slujește cu fidelitate și pasiune!”

Dragi membri ai Acțiunii Catolice – copii, tineri și adulți, 

Dragi asistenți spirituali,

Un nou an asociativ se deschide în fața noastră și ne invită să continuăm drumul nostru cu încredere în Domnul, fidelitate și pasiune, convinși fiind că slujirea noastră, la timpul potrivit, va da rod: în parohiile noastre, în diecezele și eparhiile noastre, în țara noastră. 

În direcțiile orientative ale Acțiunii Catolice din România pentru perioada 2020 – 2023, evidențiam faptul că: „Valorile cele mai profunde ale vieții se măsoară nu pe intensitate ci pe fidelitate. Este un adevăr valabil și pentru iubire și pentru credință. Apostolii au experimentat acest lucru și, deși în slăbiciunea iubirii lor l-au trădat pe Cristos, după învierea Lui, întăriți de puterea Duhului Sfânt, i-au rămas fideli Mântuitorului chiar cu prețul vieții. Această fidelitate ne învață că, deși de-a lungul vieții se schimbă atâtea lucruri, suntem chemați să rămânem mereu legați de Dumnezeu prin statornicia credinței noastre care să se transforme în slujire. O fidelitate care poate fi trăită și în raport cu Acțiunea Catolică. Creștem, facem alegeri de viață, ne schimbăm locul etc., însă în orice timp și în orice loc continuăm să facem parte din marea familie a Acțiunii Catolice, dacă inima noastră a fost atinsă de pasiunea acestei implicări. Măreția unui om este dată și de fidelitatea față de alegerile făcute!”

Tema anului asociativ 2022 – 2023: Înaintează în larg, Acțiune Catolică! Slujește cu fidelitate și pasiune! și mottoul : „Fideli adevărului în iubire, să creştem în toate.” (Ef 4,15)  ne invită pe fiecare dintre noi, atât la nivel personal cât și la nivel de grup de Acțiune Catolică, la responsabilitate și, mai ales, la fidelitate față de misiunea asumată de a fi „apostoli în lume trimiși”, „în slujba Bisericii pentru binele lumii” pentru a da mărturie prin însăși viața noastră despre Vestea cea Bună. 

Itinerarul Acțiunii Catolice din România se încadrează în drumul Bisericii universale marcat de etapele parcursului sinodal care va culmina în octombrie 2023 cu cea de-a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor cu tema „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”. La orizont este Adunarea Generală a Forumului Internațional a Acțiunii Catolice din luna noiembrie 2022 care va desemna secretariatul care va coordona proiectele și programele Acțiunii Catolice la nivel internațional. Va urma și Adunarea generală a Acțiunii Catolice din România care se va desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023 la Cluj-Napoca. Bineînțeles, nu vor lipsi numeroasele evenimente care se vor desfășura în diecezele și eparhiile noastre.

La nivel național,  în acest an asociativ, Acțiunea Catolică din România va continua să slujească cu fidelitate și pasiune, rămânând ancorată în realitățile parohiilor dar și a diecezelor și eparhiilor unde este prezentă.  În cadrul acestui an asociativ vor fi puse la dispoziția asociațiilor diecezane și eparhiale o serie de materiale formative având la bază documente din magisteriul Papei Francisc care vor putea fi utilizate ca itinerarii de formare pentru grupurile de acțiune catolică și nu numai. De asemenea, dacă situația socială generală va fi favorabilă, vom repropune cursuri și seminarii pentru diferitele sectoare de vârstă care să ne ajute să ne (re)conectăm pentru a crește împreună în responsabilitate, fidelitate și mai ales credință.  Proiectul „SVYO” va continua și în acest an asociativ, trecând în etapa de interpretare a datelor colectate prin intermediul chestionarului la care au răspuns peste 350 membri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani din asociațiile noastre diecezane și eparhiale și stabilirea unui plan de acțiune pentru viitor pornind de la nevoile și provocările care vor reieși din această analiză.  Zilele Acțiunii Catolice (16-23 octombrie 2022) și Campusul Unitar Național (5-9 iulie 2023) sunt de asemenea în calendarul activităților propuse pentru acest an asociativ și vor fi un prilej potrivit pentru a da mărturie despre vocația noastră laicală în comunitățile noastre și despre frumusețea unei vieți trăite în credință în ambientele unde suntem prezenți zi de zi.

Însoțiți de Sfântul Ioan Paul al II-lea, patronul Acțiunii Catolice din România, de sfinții și fericiții Acțiunii Catolice, vă dorim ca anul asociativ 2022 – 2023 să fie un timp în care să slujim cu fidelitate și pasiune, convinși fiind că fideli față de Dumnezeu și slujirea în  Acțiunea Catolică vor da roade în viața noastră și în viața Bisericii!

Codruța Fernea, Președinte

Pr. Felix Roca, Asistent spiritual general

Poster an asociativ – dimensiune print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *