Participare la întâlnirea tinerilor din Acțiunea Catolică din Italia.

În perioada 28-30 octombrie, la Roma, a avut loc întâlnirea națională a tinerilor responsabili din Acțiunea Catolică Italiană. Ca într-o mare familie, ce reprezinta Acțiunea Catolică din lumea întreaga, Acțiunea Catolică din România a fost reprezentantă la eveniment, alături de responsabili din Acțiunea Catolică   Malta și Actiunea Catolică Spania. 

Marius Balint, vicepreședintele național pentru sectorul tineri, a reprezentat România la acest eveniment. 

Tema întâlnirii, intitulată “Semnele timpului” a adus în discuție responsabilitatea tinerilor membri ai Acțiunii Catolice de a recunoaște semnele timpului. Tinerii au îndemnați să își folosească curajul, entuziasmul și inventivitatea pentru a acționa în parohiile din care fac parte.

Evenimentul a început vineri, 28 octombrie, cu veghe de rugăciune prin care tinerii fost chemați să reflecteze la realitatea din parohia fiecăruia. Momentul a fost ghidat de 3 întrebări: “Ce văd eu?”, ” Cu ce ochi privesc?,” La ce visez?”.

Sâmbătă, 29 octombrie, evenimentul a continuat în Aula Paul al VI-lea, unde ziua a început cu un moment de rugăciune condus de mons. Gualtiero Sigismondi, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din Italia, alături de Emanuela și Lorenzo, vicepreședinții Acțiunii Catolice din Italia pentru sectorul de tineri. Momentul a continuat cu mărturii ale tinerilor care au crescut alături de Acțiunea Catolică iar apoi a fost pus în scenă momentul în care Acțiunea Catolică Italiană a luat naștere, protagoniștii fiind Armida Bareli și Mario Fani. 

A doua parte a întâlnirii a continuat cu un moment emoționant și mult așteptat de către participanți, întâlnirea cu Papa Francisc. Plini de entuziasm la întâlnirea cu Sfântul Părinte,tinerii au ascultat discursul adresat atât lor cât și Acțiunii Catolice. Iată câteva gânduri din discursul său;

“Parohia rămâne ceva esențial: pentru noi, pentru mine și pentru voi, pentru drumul nostru de credință și de creștere, experiența parohială a fost și este importantă, de neînlocuit.

 „Să fiți tineri credincioși credibili”. Așa spune Iisus când, pe de o parte, spune: „Voi sunteți sarea pământului”, iar apoi avertizează imediat: aveți grijă să nu vă pierdeți aroma! (cf Mt 5,13). „Acesta, ca băiat, ca fată, a fost unul bun, una bună, al Acțiunii Catolice, a continuat, peste tot… Acum e călduț, călduță, e unul care nu se face simțit, o persoană plictisitoare și plictisită din punct de vedere spiritual, care nu are puterea să ducă Evanghelia înainte”. Atenție: ca sarea să rămână sare, că drojdia să rămână drojdie!

După întâlnirea cu Sf Părinte au urmat ateliere pe diverse teme despre cum ne trăim credința, noi ca acționari, în diverse spații unde ne desfășurăm activitățile zilnice. Ateliere precum: Despre Oraș: Mediul înconjurător, Legalitate, despre Studiul și Muncă, despre Timpul liber: Patrimoniul Cultural, Sport) .

Ultima zi din cadrul întâlnirii a început cu Sf. Liturghie, prezidată de mons. Gualtiero Sigismondi. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul de omilie, mons Sigismondi a adresat un cuvânt tinerilor în care a zis “Voi sunteți aceia care evanghelizați în prima linie.”

Încheiem cu mărturia din partea reprezentantului nostru la acest eveniment:

Vreau să vă mulțumesc pentru ca am avut ocazia să particip la acest eveniment. A fost o experientă cu o foarte mare încărcătură emoțională. Entuziasmul participanților, momentele de comuniune, forță cu care preoți, asistenții spirituali, Episcopii și papa încurajează tinerii și dă putere tinerilor sa lucreze în parohiile, în grupurile lor mi-au încărcat bateriile pentru următoarea perioadă.

Am realizat, poate încă odată, ce înseamnă să fii în Acțiunea Catolică: suntem o mare familie, chiar dacă suntem la mii de kilometri distanță. Acțiunea Catolică ne dă posibilitatea de a experimenta, de a învăța și de a da mărturie despre credința noastră la diferitele evenimente internaționale.

Marius Balint

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *