Campus Naţional Unitar

nullSub motto-ul “Plini de bucurie în speranţă, statornici în încercare, stăruiţi în rugăciune” (Rom 12,12), membrii Acţiunii Catolice din România s-au reunit la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani de la Snagov, în perioada 27 iulie – 1 august 2008 pentru Campusul Unitar Naţional cu tema Acţiunea Catolică – o mare familie în slujba Bisericii.

Au participat 110 reprezentanţi ai celor trei sectoare de vârstă: copii, tineri şi adulţi din cele 5 asociaţii membre (Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Blaj, Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea, Asociaţia Generală a Românilor Uniţi – AGRU, la nivel mitropolitan şi Acţiunea Catolică “Sf. Iosif” din Dieceza de Iaşi) şi din Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Eparhial Lugoj, asociaţie în curs de aderare la federaţie.

Prin specificul ei, Acţiunea Catolică promovează formarea membrilor săi la toate nivelele de vârstă. Până acum ACRO a pus accentul, în ceea ce priveşte formarea, pe responsabili la nivel de sectoare. Acest campus a fost, însă, primul de acest fel la nivel naţional. Fiecare zi a fost propusă sub forma unui motto propriu. Astfel luni, 28 iulie, cele trei sectoare au fost “pline de bucurie, în speranţă”, marţi, “statornice în încercare”, iar miercuri, “stăruitori în rugăciune”. Ziua de joi, 31 iulie 2008 a fost dedicată misiunii Acţiunii Catolice în Biserică.

Cele trei sectoare au avut programe adaptate vârstei participanţilor, în funcţie de motto-ul zilei. Pentru sectorul copii, reunind copii cu vârste între 6-12 ani, programul a fost construit în jurul figurii Sfântului Paul: convertirea, persecuţia şi călătoriile la Atena şi Roma. Programul a inclus drumeţii în pădure, vizionare de desene animate, meditaţie pe text biblic şi vizitarea Mănăstirii Snagov şi a fost presărat cu jocuri şi activităţi specifice acestui sector de vârstă.

Sectorul tineri a avut parte de meditaţii, prezentarea Enciclicii Spe Salvi, vizitarea Mănăstirii Snagov, laboratoare tematice (drogurile şi sexualitatea în viaţa tinerilor), masă rotundă împreună cu sectorul de adulţi – Familia creştină în mileniul III (conferinţe, discuţii, mărturii, dezbateri), zi de deşert cu meditaţie şi rugăciune şi un moment formativ Acţiunea Catolică astăzi.

Pentru sectorul adulţi, campusul a debutat cu prezentarea Enciclicii Spe Salvi, urmată de grupuri de lucru şi vizionare de film, apoi a continuat cu o dezbatere cu tema Martirii Bisericii Catolice din România având ca invitaţi Mons. Cristian Sabău şi dl. Emanuel Cosmovici şi masa rotundă împreună cu sectorul de tineri – Familia creştină în mileniul III (conferinţe, discuţii, mărturii, dezbateri). Meditaţia despre convertirea interioară a fost susţinută de pr. Angel Zareczki şi a fost urmată de vizitarea Mănăstirii Snagov şi meditaţia despre Întoarcerea fiului risipitor susţinută de pr. Coriolan Mureşan. Programul s-a încheiat cu un schimb de experienţă despre organizarea grupului parohial al Acţiunii Catolice.

Pe lângă activităţile specifice fiecărui sector, au existat momentele comune, ca o familie, mesele, rugăciunile şi Sfintele Liturghii celebrate în rit latin şi bizantin de către pr. Felix Roca – asistent spiritual general, pr. Coriolan Mureşan – asistent spiritual sector adulţi, pr. Iuliu Muntean – asistent spiritual sector tineri, pr. Florin Sescu – asistent spiritual sector copii şi Mons. Cristian Sabău – invitat. Un moment de o deosebită încărcătură spirituală a fost noaptea de adoraţie celebrată continuu între 29/30 iulie 2008 care s-a încheiat cu binecuvântarea cu Sfântul Sacrament, în cadrul Sfintei Liturghii de închidere a campusului. Acţiunea Catolică din România a dorit să fie solidară, printr-o colectă şi prin rugăciunile înălţate, cu persoanele afectate de inundaţiile din ultima perioadă din comunităţile catolice din satele Răchiteni, Tămăşeni şi Adjudeni, din Dieceza de Iaşi.

Acest campus ne-a dat posibilitatea să trăim împreună, copii, tineri şi adulţi din Acţiunea Catolică, momente particulare, în afara ritmului frenetic al fiecărei zile. În acest context a fost lansat primul proiect formativ al ACRO şi au fost propuse celor trei sectoare itinerariile formative specifice. (Comunicat semnat de Codruţa Fernea – secretar)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.