Participare la seminarul internaţional ,,Familia: o resursă pentru a depăși criza”

În data de 18 septembrie 2014 a avut loc la Roma(Italia), seminarul internațional organizat de Consiliul Pontifical pentru Familie și Caritas Internationalis cu tema: ,,Familia: o resursă pentru a depăși criza”. La acest seminar internațional au participat 130 de persoane, reprezentanți ai Sfântului Scaun, preoți, membri ai congregațiilor religioase, profesori, familii, jurnaliști precum şi reprezentanți ai sectorului adulți din Acțiunea Catolică din Italia, Spania și România.

Din delegația Acţiunii Catolice din România au făcut parte: Codruța Fernea – secretar general, pr. Felix Roca – asistent spiritual general și Cristina Purice – vicepreședinte sector adulți.

Această întâlnire a avut ca obiectiv realizarea unei analize de ansamblu cu privire la familie în contextul crizei economice actuale, reflectând asupra puterii spirituale a familiilor de a-și proiecta viitorul în ciuda dificultăților generate de neajunsurile materiale, de nesiguranța zilei de mâine și de globalizarea economico-financiară care a pătruns în viața familiilor noastre și care favorizează egocentrismul.

Pe parcursul desfășurării conferinței au fost abordate pe larg problemele legate de creșterea inegalităților sociale, a sărăciei materiale și/spirituale, de stările de conflict armat din diverse zone ale globului care afectează în mod direct și profund familia, fiind prezentate și dezbătute următoarele teme:

 • Impactul crizei financiare, economice și sociale asupra familiilor: o perspectivă mondială;
  Card. Oscar A. Rodriguez Maradiaga, Președintele Caritas Internationalis
 • Familia confruntată cu lipsa de siguranță a vieții și sentimentelor: o provocare pastorală;
  Mons. Vincenzo Paglia, Președintele Consiliului Pontifical pentru Familie
 • Singurătatea persoanelor în vârstă și setea tinerilor de a-și cunoaște originile: întâlnirea și solidaritatea între generații;
  Dr. Giuseppe Liotta, Comunitatea Sant’Egidio;
 • Evadarea din săracie și războaie: viața familiilor migranților și refugiaților, semn al valorilor și speranței în situații de nesiguranță. Provocarea dialogului între culturi.
  Dr. Lana Snobar, Caritas Iordania
 • Vestea cea bună a Evangheliei pentru familii în vremuri precare: perspectiva biblică și noile abordări pastorale;
  Mons. Matteo Zuppi, Episcop Auxiliar al Romei
  Don Gino Rigoldi, Capelan Institutul Penal Juvenil ,,Cesare Beccaria” din Milan și fondatorul ,, Comunita Nuova”
 • Resursele umane și spirituale ale familiilor sărace din periferiile urbane și contextele sociale defavorizate;
  Dr. Jose Oscar Henao Monje, Ec. Secretariatul pentru Pastorala Sociala/Caritas Columbia
 • Reconstruirea speranței și a solidarității în familiile de azi (experianța unei familii; experiența dintr-o dieceză africană; experiența unei comunități syro-malabare din Roma).

Prezentările mai sus menționate au adus în discuție necesitatea formării educaționale și spirituale în sânul familiei, punându-se accentul pe o serie de valori spirituale și morale precum speranța, solidaritatea și responsabilitatea pe care familia de azi este chemată să le experimenteze pentru a nu se izola și pentru a găsi forța și curajul de a ieși din criză, având credința deplină că Dumnezeu nu abandonează pe nimeni.

Cristina Purice10563049_808287425888114_2867628334604167828_n

10631215_865021046849956_8766788232413015401_o

Mai multe detalii: www.fiacifca.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *