Seminar ACRO

În perioada 2-5 februarie 2009, s-a desfăşurat la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca, Seminarul cu tema: „Rolul Asistentului Spiritual în Acţiunea Catolică” organizat de Federaţia Acţiunea Catolică din România (ACRO).

Au participat peste şaizeci de asistenţi spirituali ai Acţiunii Catolice din diecezele şi eparhiile unde aceasta este prezentă, echipele naţionale ale ACRO, dar şi invitaţi din ţară şi străinătate (Rep. Moldova şi Bulgaria), seminarul fiind o ocazie de aprofundare a misiunii de asistent spiritual al Acţiunii Catolice şi a colaborării cu laicii.

Programul Seminarului a început cu o Sfântă Liturghie de deschidere celebrată în rit bizantin în seara zilei de 2 februarie. În cea de-a doua zi, Pr. Felix Roca, asistent spiritual general al ACRO, a prezentat Acţiunea Catolică, iar Oana Tuduce, preşedinte al ACRO, a prezentat Acţiunea Catolică din România. După-amiaza zilei a fost dedicată proiectului formativ „Voi sunteţi prietenii mei” lansat de ACRO în 2008 şi atelierelor de lucru pornind de la documentele Apostolicam Actuositatem şi Christifideles laici, coordonate de asistenţii naţionali ACRO.

Miercuri, 4 februarie 2009, Excelenţa Sa Mons. Domenico Sigalini, Episcop romano-catolic de Palestrina şi Asistent ecleziastic al Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice, a susţinut conferinţa cu titlul „Rolul asistentului spiritual în Acţiunea Catolică”.

În aceeaşi zi s-a desfăşurat şi masa rotundă cu tema „Misiunea Acţiunii Catolice în Biserica din România” la care au participat PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu laicii în Conferinţa Episcopilor Catolici din România, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, PS Ioan Şiseştean, Episcop greco-catolic de Maramureş şi PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti. Participanţii la masa rotundă, moderată de Pr. Felix Roca – asistent spiritual general al Acţiunii Catolice din România, au încercat să răspundă întrebărilor: „Care sunt provocările pastoraţiei de azi şi care ar trebui să fie contribuţia laicilor? Cât de importantă este formarea şi cum ar trebui să fie considerată de către preoţi şi pe parcursul pregătirii pentru preoţie? Ce anume aşteptaţi de la Acţiunea Catolică?”

După-amiaza zilei a fost dedicată atelierelor de lucru. S-a discutat despre co-responsabilitate, despre modul în care preotul şi laicul se relaţionează în această dimensiune precum şi despre oportunităţile de formare la nivel de parohie. Ziua s-a încheiat cu intervenţia Mariei Grazia Tibaldi, secretara Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice, despre „Acţiunea Catolică – şcoală de sfinţenie”.

Seminarul s-a încheiat joi, 5 februarie 2009, cu o sesiune despre perspectivele Acţiunii Catolice din România susţinută de preşedintele ACRO, ateliere de lucru având ca temă „Decalogul Asistentului Spiritual în Acţiunea Catolică” şi cu o Sfântă Liturghie de mulţumire, celebrată în rit bizantin.

+ Mai multe fotografii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *