Seară de rugăciune în compania Sfântului Ioan Paul al II-lea

În seara zilei de miercuri, 21 octombrie 2020, Acțiunea Catolică din România a organizat un moment de rugăciune și împărtășire cu tema „Chemați la sfințenie”, desfășurat online. În centrul atenției au fost Sfântul Ioan Paul al II-lea, patronul spiritual al Acțiunii Catolice la nivel național. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Zilelor Acțiunii Catolice (18-25 octombrie 2020) și l-a avut ca invitat pentru a susține un cuvânt de învățătură IPS Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România. 

Momentul de rugăciune a fost coordonat de Pr. Felix Roca, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice la nivel național. Am lecturat pasaje din Scrisoarea apostolică Novo Millennio Ineunte a Sfântului Ioan Paul al II-lea și am aprofundat fragmentul evanghelic în care apostolul Petru a fost întrebat și a răspuns de trei ori: „Da, Doamne, tu știi că te iubesc!” (In 21, 15-17)

În cuvântul de învățătură, IPS Aurel Percă a prezentat sfințenia drept preocuparea pontificatului sfântului Papă Ioan Paul al II-lea care, în Scrisoarea apostolică Novo Millennio Ineunte, așază programul pastoral al Bisericii noului mileniu sub semnul sfințeniei. Sfântul Ioan Paul al II-lea invită fiecare creștin să își însușească programul sfințeniei – dimensiunea înaltă a vieții creștine, o pedagogie a sfințeniei capabilă să se adapteze la ritmurile fiecărei persoane. Sfințenia nu este numai pentru persoanele consacrate, preoți și episcopi, o demonstrează cei 482 sfinți și 1338 fericiți proclamați în timpul pontificatului său. Pentru a fi sfânt nu trebuie să faci fapte extraordinare ci trebuie să îți trăiești credința și vocația în biserică, în starea socială aleasă. Iubirea este secretul sfințeniei. În documentul Conciliului Vatican II Lumen Gentium este scris că toți membrii Bisericii sunt chemați la sfințenie, aceasta este voința lui Dumnezeu ca ei să ajungă la desăvârșirea iubirii edificându-i pe ceilalți, trebuie să ne deschidem la iubirea lui Dumnezeu căci doar prin iubire pășim în rândul sfinților. În încheierea cuvântului  de învățătură, IPS Aurel s-a adresat membrilor Acțiunii Catolice invitându-i să aibă aspirații înalte, să iubească cu sinceritate, convinși fiind că iubirea contribuie la obținerea randamentului maxim, la înfrumusețarea Bisericii. „Frumusețea Bisericii este creată de persoanele care iubesc, în ciuda multor aspecte negative pe care le vedem, există multă sfințenie în Biserică: persoanele consacrate, soții care se străduiesc să muncească să dea educație copiilor, tinerii care aspiră la un ideal în viață, cei care rătăcesc dar care și-au regăsit drumul în biserică. Să cerem mijlocirea acestui Sfânt Părinte care ne-a vorbit atât de mult inimii noastre, să aspirăm la lucruri mai înalte sau să înaintăm în larg.”

După vizionarea unui montaj cu imagini din viața Sfântului Ioan Paul al II-lea, papa al gesturilor atât de pure, umane și grăitoare, Codruta Fernea – președinte ACRO, a reamintit celor prezenți momentul alegerii Sfântului Ioan Paul al II-lea ca patron spiritual al Acțiunii Catolice la nivel național. Au urmat scurte mărturii ale celor prezenți care l-au întâlnit pe Sfântul Ioan Paul al II-lea sau care au ca model de sfințenie.

Rugăciunea s-a încheiat cu intonarea cântecului „Noi suntem speranța lumii” de către grupul de Acțiune Catolică din Faraoani, jud. Bacău, urmată de binecuvântarea Înalt Preasfințitului Aurel Percă, cerând pentru întreaga Acțiune Catolică din România bucuria unei ocrotiri deosebite din partea patronului ei spiritual, Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *