Acțiunea Catolică în misiune cu toți și pentru toți

În perioada 27-30 aprilie la Roma s-au desfășurat trei evenimente deosebite pentru Acțiunea Catolică.  Joi, 27 aprilie a avut loc al II-lea Congres Internațional al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, vineri și sâmbătă s-a desfășurat a VII a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, iar duminică Acțiunea Catolică Italiană a sărbătorit în piața Sfântul Petru 150 ani de existență.

Acțiunea Catolică din România a participat cu o delegație formată din: Anca Frona – președinte, pr. Felix Roca – asistent spiritual general, Adriana Ianuș – vicepreședinte sector tineri, Cristina Mare –  președinte AC Iași, Cristina Mihălțan – președinte ASTRU Oradea, Călin Diaconu – președinte AGRU Național. Ne-am bucurat să fim însoțiți de PS Petru Gherghel – episcop al Diecezei de Iași, PS Virgil Bercea ,  episcop al Eparhiei de Oradea și de pr. Cornel Cadar, primul asistent spiritual al Acțiunii Catolice „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași. Din echipa de organizare a evenimentului au făcut parte Codruța Fernea – secretar ACRO și Oana Tuduce – președinte al Acțiunii Catolice din România în mandatul 2005-2013.

Al II-lea Congres al Acțiunii Catolice, cu tema „Acțiunea Catolică este misiune cu toți și pentru toți”  s-a desfășurat în Aula Sinodală din Vatican. Acesta s-a deschis cu o rugăciune condusă de ES Card. Kevin J. Farell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață. La acest eveniment au participat peste 300 de persoane din peste 50 de țări.  În prima parte a zilei am avut marea bucurie de a-l primi în mijlocul nostru pe Sfântul Părinte Papa Francisc. Acesta a fost condus în Aulă de copii din Acțiunea Catolică, care i-au dăruit o carte cu desene realizate de ei. Din partea României Pontiful a primit un tablou cu episcopii martiri din închisorile comuniste. În discursul adresat participanților la Congres Sfântul Părinte i-a încurajat pe cei prezenți să fie misionari, „Copiii îi evanghelizează pe copii, tinerii pe tineri, adulţii pe adulţi, şi aşa mai departe”.

După amiază Emilio Inzauraga, coordonatorul secretariatului FIAC a introdus următoarele sesiuni: „Având ca busolă Evangelii Gaudium” – Acțiunea Catolic, școală de discipoli misionari” – moderator Zenobe Niragira, reprezentant al Mișcărilor de Acțiune Catolică din Burundi, Suntem misiune  – laici care mergem împreună” –  moderator Matteo Truffelli, președinte al Acțiunii Catolice din Italia, Evanghelizatori ai Spiritului. Pedagogia Acțiunii Catolice, școală de sfințenie – moderator Oana Tuduce, reprezentant al Acțiunii Catolice din România, „Cu toți și pentru toți” – moderator Rafael Corso, președinte al Acțiunii Catolice din Argentina. În ultima parte a zilei participanții au avut posibilitatea să cunoască diferite experiențe misionare din Roma, au vizitat spitale, centre de rugăciune, o parte din așezămintele asociației Caritas roman.

Apoi, a urmat Adunarea Generală a Forumului Internațional la Acțiunii Catolice. Reprezentanții și asistenții spirituali au împărtășit experiența de Acțiune Catolică prezentă în țările lor.  De asemenea, a fost timp de analiză și programare pentru viitor. În cadrul Adunării Generale a fost ales secretariatul FIAC pentru mandatul 2017-2021. Din acesta fac parte următoarele țări: Argentina, Burundi, Italia, Spania și Senegal. România a făcut parte din secretariat în mandatul 2012-2017. Vineri după amiază s-a participat la deschiderea Adunării Generale a Acțiunii Catolice Italiene

Evenimentele din Cetatea eternă s-au încheiat în Piața Sfântul Petru, când Acțiunea Catolică Italiană a sărbătorit 150 ani de la înființare. Au fost prezenți peste o sută de mii de membri din parohiile în care este prezentă această asociație în Italia, foști președinți ai asociației și membri ai Consiliului Național. Alături de ei au fost membrii delegațiilor AC din întreaga lume și pelerini. De la această sărbătoare nu a putut lipsi un prieten drag al Acțiunii Catolice, Sfântul Părinte Papa Francisc. Pontiful și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această sărbătoare și a amintit că tatăl său și bunica sa au făcut parte din Acțiunea Catolică. Sfântul Părinte i-a încurajat pe toți cei prezenți să continue să fie un popor de discipolo-misionari care trăiesc și mărturisesc că Dumnezeu ne iubește cu o iubire infinită. A îndemnat Acțiunea Catolică să trăiască la înălțimea istoriei creionate de Giuseppe Toniolo, Armida Barelli, Piergiorgio Frassati, Antonietta Meo, Teresio Olivetti, Vittorio Bachelet, fericiți ai Acțiunii Catolice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *