Întâlnire Continentală Europeano-Mediteraneeană

“Încotro Europa? Creştinii – valorile şi speranţa viitorului” – aceasta a fost tema Celei de-a IV-a Întâlniri Continentale Europeano-Mediteraneene, desfăşurată în perioada 1-4 martie 2007, la Madrid în Spania. Activitatea a fost organizată de Acţiunea Catolică Spania în colaborare cu Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC).

 

Acţiunea Catolică din România (ACRO) a participat la această întâlnire cu reprezentanţi ai consiliului director: Oana Tuduce – preşedinte, Anca Lucaci – vicepreşedinte sector tineri, Codruţa Fernea – secretar, pr. Felix Roca – asistent spiritual. A fost prezent, de asemenea, şi Mihai Floran, membru ACRO.

 

Programul a cuprins dezbateri şi conferinţe despre Acţiunea Catolică şi contribuţia ei la noua Europă. Joi, 1 martie, PS Atilano Rodriguez Martinez, episcop de Ciudad de Rodrigo şi asistent spiritual al Acţiunii Catolice Spania, a prezentat mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru această întâlnire. Un cuvânt de bun venit a fost adresat şi de Lourdes Azorin, secretar general al AC Spania. A urmat sfânta Liturghie celebrată în catedrala Almudena, de către Excelenţa sa Antonio M. Rouco Varela, cardinal arhiepiscop de Madrid.

 

Vineri, după rugăciunea de dimineaţă, Carlos Bru Puron, preşedintele Consiliului Federal Spaniol al Mişcărilor Europene, a vorbit despre realitatea socio-culturală a Europei. Acesta afirma că proiectul unei Europe unită în diversitate şi purtătoare de pace avansează dificil. În această fază instituţiile Uniunii Europene întâmpină multe obstacole. Dublul nu spus Constituţiei, exprimat în 2005 de către electoratul francez şi olandez, a tras un semnal de alarmă indicând că Uniunea Europeană e încă foarte departe de cetăţenii săi şi de veritabilele lor valori. “Europa de astăzi seamănă a fi o Europă fără vise, care riscă să se îndepărteze de planul solidarităţii, aşa cum a fost prefigurată de părinţii săi fondatori. La ora actuală această Europă comunitară are nevoie de un nou elan”.

 

A urmat conferinţa susţinută de Luigi Alici, preşedintele Acţiunii Catolice Italiene, care a prezentat mesajul Paolei Bignardi (coordonatoare FIAC) despre “Acţiunea Catolică în Europa – provocări şi oportunităţi.” Aşadar, Biserica astăzi se găseşte în faţa unor mari provocări: a dialogului între culturi, religii şi rase; a semnificaţiei credinţei într-un context de secularism accentuat; a construirii unui model de civilizaţie deschis viitorului, acordând o atenţie deosebită generaţiilor tinere. Biserica trăieşte, de asemenea, provocarea unei Europe unite, a dialogului şi a colaborării între Est şi Vest – cei doi plămâni – o vocaţie spirituală şi ecumenică.

 

După-amiază a avut loc o dezbatere de tip masă rotundă, coordonată de Oana Tuduce, preşedinta ACRO, cu tema “Tinerii creştini, apostoli constructori ai lumii”. A fost prezentat profilul unui tânăr de astăzi, din realităţi locale diferite: Italia, Spania, România, Ucraina şi Ţara Sfântă.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată de Excelenţa sa Franceso Lambiasi, asistent ecleziastic al FIAC şi asistent spiritual al Acţiunii Catolice Italiene. Seara a avut loc o prezentare a activităţilor AC din toate ţările prezente la întâlnire: Argentina, Italia, Spania, Burundi, România, Malta, Israel, Ucraina, Bulgaria, Portugalia, Elveţia.

 

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea de dimineaţă, după care a avut loc conferinţa cu titlul “Încotro Europa? Creştinii, valori şi speranţă în Europa”, susţinută de Excelenţa sa Elias Yanes Alvarez, arhiepiscop emerit de Zaragoza. “Un proiect ca acela al recompunerii Europei din punct de vedere spiritual, cultural, politic, la care creştinii sunt chemaţi să contribuie activ, urmăreşte să realizeze umanizarea societăţii, pornind de la evanghelia, pusă sub semnul speranţei” – a subliniat episcopul.

 

După-amiază, coordonaţi fiind de Luigi Alici, preşedintele Acţiunii Catolice Italiene, s-a dezbătut şi s-a aprobat documentul final al întâlnirii. Mesajul cuprinde printre altele, câteva provocări pe care participanţii le-au găsit primordiale pentru o “nouă evanghelizare” a Europei:

  • pe plan cultural: Astăzi comunitatea creştină are mai mult ca niciodată nevoie de dialog între culturi, expresie a inteligenţei umane, a schimbului liber şi senin, a unei reale “contaminări pozitive” între tradiţii, obiceiuri, ştiinţe şi naţiuni.
  • pe plan formativ: Se simte necesitatea unui angajament formativ, drept condiţie primordială, pentru a reda cetăţenilor conştiinţa necesităţii unei Europe unite politic, coerentă pe plan social şi cultural, ghidată de valori ce se regăsesc în principiile fundamentale ale demnităţii persoanei umane şi a binelui comun.
  • pe plan ecumenic şi inter-religios: Cu privirea aţintită spre Adunarea Ecumenică de la Sibiu din 4-7 septembrie 2007, creştinii trebuie să-şi lase inimile deschise spre o bogăţie spirituală care totdeauna porneşte de la de la un dialog ecumenic şi interreligios. Acest aspect stârneşte reale interese, mai ales după integrarea în Uniunea Europeană a unor ţări ca România şi Bulgaria, care sunt ţări majoritar ortodoxe.

Ziua de duminică a fost pusă sub semnul spiritualităţii, mai ales că s-a vizitat Avila, centru cultural şi religios.

 

Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har trăite în Spania şi devenim conştienţi tot mai mult că prima vocaţie a Europei este aceea de a fi un “operator al păcii”, în interiorul limitelor sale şi pe scena mondială…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.